english

De Hauptwerk consultant

-- Hauptwerk

Hauptwerk versie van Mijdrecht

Het was voor ons een experiment om te kijken in hoeverre we een sampleset konden maken. Er is daarom voor de echte kenner genoeg op aan te merken. Zo is er door een misverstand op 16 bit opgenomen i.p.v. 24 bit waardoor er relatief veel ruis in de samples is gekomen. Bij een CD opname is dit niet merkbaar maar bij Hauptwerk waarbij de samples opeengestapeld worden, wordt dit toch duidelijk hoorbaar naarmate je meer stemmen gebruikt. De ruis die hierdoor ontstaat moet toch wat gefilterd worden waardoor er in de nagalm (releases) iets van de klank verloren gaat. Ook waren de staccato releases eigenlijk te lang maar omdat de kerk niet zoveel akoestiek heeft, blijkt dit achteraf niet zo'n probleem te zijn gelukkig. Tot slot zijn we nog steeds niet uit het windmodel dus dat zit er vooralsnog niet bij. Als we hier tevreden over zijn, zullen we dat later als gratis update aanbieden. Met name door het ontbreken van het windmodel klinkt het (voorlopige) eindresultaat nog niet zoals het origineel, aangezien het echte instrument zeker geen starre windvoorzieng heeft en daardoor toch heel anders overkomt.

Het leuke van Hauptwerk is echter wel dat we in de gelegenheid zijn om de verwijderde stemmen grotendeels te reconstrueren. Dit hebben we gedaan door gebruikmaking van de bestaande samples. Uiteraard geeft het geen garantie dat het klankresultaat identiek is aan de situatie van toen maar het geeft zeker een indruk en het biedt daarnaast extra mogelijkheden. De gereconstrueerde stemmen (extensies) zijn in de schermlayout herkenbaar door hun onderstreepte naam.

Al met al hopen wij dat deze sampleset voor met name de beginnende 'Hauptwerker' een leuke aanwinst zal zijn en op dit moment is dit het eerste enige Batz orgel dat beschikbaar komt voor Hauptwerk.

Wij willen op deze plaats ook onze dank uitspreken voor de fantastische hulp die we ontvangen hebben van Fred de Jong van Sygsoft (Hauptwerk.nl). Zonder zijn hulp hadden wij dit niet kunnen verwezenlijken.

De sampleset neemt bij het laden ca. 2,1 GB in beslag.

Hieronder vind u een foto van het computerscherm met de registerknoppen:

[Home] [Diensten] [Orgel Mijdrecht] [-- foto's] [-- dispositie] [-- Hauptwerk] [-- Audio] [-- Video] [-- Bestellen] [Hauptwerk] [Contact]