english

De Hauptwerk consultant

Orgel Mijdrecht

KERKORGEL VAN DE JANSKERK IN MIJDRECHT

Het orgel in de Hervormde kerk van Mijdrecht werd voltooid in 1842 door de Utrechtse orgelmakersfirma  J Batz & Co. Het contract voor de bouw van het orgel van Mijdrecht werd ondertekend in 1840 en de ingebruikneming kon twee jaar later, op 26 februari 1842, al plaatsvinden 
Interessant is de omschrijving van de beoogde klank: ''Al het pijpwerk zal een iegelijk naar zijn aard van wijde Mensuur gemaakt - krachtig doch tevens mollig en lieflijk van toon geintoneerd en naar de gelijkzwevende temperatuur, in orchesttoon gestemd worden.''

In 1914 breidde M. Vermeulen het instrument uit met 4 registers (Viool 8', Vox Celeste, Nasard) die op een aparte (pneumatische) windlade werden geplaatst. Ook werden het pedaalklavier en de registerplaatjes vernieuwd. Het orgel kreeg in 1961 een zelfstandig pedaal, toen A. Bik uit Amsterdam de Bourdon 16' (1914) van het hoofdwerk naar het pedaal verhuisde. In 1972 restaureerde Verschueren de windladen.

In 1998 ontvingen de orgelmakers Gebr. van Vulpen de opdracht tot restauratie van het orgel. Adviseurs waren de heren A. van Beek en W. Diepenhorst. Het restauratieplan omvatte:
   - herstel van de dispositie van 1842, dat wil zeggen het verwijderen van de toevoegingen uit 1915 en 1961
   - restauratie van windvoorziening, windladen en pijpwerk.
   - restauratie van klaviatuur en mechaniek.
   - opnieuw schilderen van de orgelkas.

Besloten werd in de uitbouw aan de achterzijde van het orgel een nieuw vrij pedaal te maken met drie registers: Subbas 16', Octaaf 8' en Fagot 16'. Voor de  Subbas 16' werd gebruik gemaakt van de Bourdon 16' uit 1915. De Octaaf en Fagot werden geheel nieuw gemaakt. 

De klank van het orgel werd met zorg zo veel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie. Hierbij moesten wel de ingrepen die sommige registers hadden ondergaan voor lief worden genomen. De intonateur heeft echter alle moeite gedaan het tot een overtuigend geheel te maken. 

Op advies van architect Van Vliet uit Loosdrecht onderging het uiterlijk van het orgel ook een opvallende opfrisbeurt. De orgelkas werd geheel opnieuw geschilderd door de firma De Jongh uit Waardenburg. Bovendien werd een fraaie nieuwe balustrade vervaardigd, die het geheel een voornaam aanzicht verleent. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma Woudenberg uit Ameide.

[Home] [Diensten] [Orgel Mijdrecht] [-- foto's] [-- dispositie] [-- Hauptwerk] [-- Audio] [-- Video] [-- Bestellen] [Hauptwerk] [Contact]